Dagtocht in Libanon: Jeita grotten, Harissa en Byblos souks


Als je op vakantie in libanon bent moet je zeker een aantal dagtochten doen. Online vind je verschillende bedrijven die dagtochten organiseren. Maar goedkoper is om zelf even te googlen wat je echt wilt zien en vervolgens een privé taxi voor een aantal uren te huren. Voor het huren van een privechauffeur van 8 uur betaalden we 160 dollar. We waren met ons vieren, dus ieder 40 euro voor een mooie dag! Voordeel van een private driver is dat je onderweg op elk moment even kunt zeggen dat hij een restaurant op moet zoeken en ook kan je (als de chauffeur engels sprekend is) informatie over het land en de attracties vragen. (vraag bij reservering naar een Engels sprekende chauffeur!!!)

Voor een bezoek aan Harissa en Jounieh moet je zo'n 8 uur uit trekken. Ik persoonlijk zou de Jetta grotto ook in deze rondreis combineren. De Jeita Grotto is een grot van twee afzonderlijke, maar met elkaar verbonden, karstieke kalksteengrotten met een totale lengte van bijna 9 kilometer. De grotten liggen in de Nahr al-Kalb vallei in de plaats Jeita, 18 kilometer ten noorden van de Libanese hoofdstad Beiroet. 

grotten libanon


Bij aankomst stap je in een kabelbaantje. Na ongeveer 5 minuutjes kom je aan op locatie. Foto's maken mag niet en er wordt gevraagd of je je mobieltje in een kluisje wilt leggen. Als je stiekem toch je mobiel met camera mee wilt smokkelen moet je van te voren je telefoon al even in je tas doen. Er wordt hier niet heel erg op gecontroleerd.

Als je de berg binnenstapt bevind je je gelijk al in de grot met stalagmieten en slagtieten. Het is heel mooi en bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. In dit gedeelte ga je te voet. Als je vervolgens de grot verlaat kun je met een treintje weer naar beneden. Beneden is nóg een ingang naar de grotten. Als je hier naar binnen gaat mag je in een bootje stappen en vaar je nog een klein stukje onder de prachtige puntige druipstenen door. Het water is zo helder en ze beweren dat je het zelfs kunt drinken.

Na de druipsteengrotten vervolg je de route met je taxi naar Harissa. Harissa is een groot Maria beeld dat boven op een berg staat. Het is een soort bedevaartsoord. Je kunt hier een kaarsje voor je geliefden branden en via trappen kun je het beeld op. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de hele stad beiroet.

harissa beeld dagtocht libanon

Vraag bij aankomst bij Harissa of je taxi chauffeur beneden bij de kabelbaan op je wilt wachten. Dan kun jij nadat je van je uitzicht hebt genoten in de teleferique (kabelbaan) stappen om naar beneden te gaan. De kabelbaan moet je apart betalen en ik weet helaas niet meer wat het koste, maar duur was het zeker niet. Met de kabelbaan ga je via de bergen het stadje Jounieh door. De baan gaat tussen appartementen door en het is dan ook leuk om te zien hoe de mensen daar wonen. Eenmaal beneden aangekomen zoek je je driver weer op en vervolg je je rit richting JBeil, naar het plaatsje Byblos.

 

Winkelen in een oud vissersdorpje

Byblos is een vissersdorpje en het ziet er weer compleet uit dan de rest van het land. Vergelijk het met Volendam en de rest van Nederland. In dit stadje vind je heel veel toeristische winkeltjes, een soort souk, leuke restaurantjes en oude kerken. Je vindt er veel olijfbomen, sinaasappelbomen en andere fruitbomen. Het is een heel vredig stadje waar s'avonds veel gezelligheid heerst.

souk libanon


 


Weergave:
Geen producten aanwezig