In Libanon zijn er verschillende manieren om van plaats A naar B te komen. De gemakkelijkste en snelste manier is het vervoer met taxi. In Libanon, en dan met name in Beiroet, rijden echt wel duizenden taxi's rond. Je hoeft je hand maar op te steken en de taxi stopt direct. Taxi's in Libanon zijn voor onze begrippen relatief goedkoop.

Wil je veilig gebruik maken van een taxi? Dan wordt sterk aanbevolen enkel beroep te doen op een taxi van een privémaatschappij voorzien van een rode nummerplaat. (Bijvoorbeeld de gele Allo Taxi). Volgens het ministerie van buitenlandse zaken hebben Buitenlandse toeristen die beroep deden op particuliere taxi’s geklaagd over oplichting. Ik zelf heb dat echter nog nooit meegemaakt. Mijn ervaring is dat deze taxi's over het algemeen goedkoper zijn. Wel slim is om van te voren een prijs af te spreken en als je het niet met elkaar eens wordt, dan laat je gewoon een andere taxi komen.

En dan is er ook nog de roze taxi... De roze taxi is een speciale taxi die alleen vrouwen vervoert. Achter het stuur zit altijd een vrouw, zodat je niet lastiggevallen kunt worden door een vervelende vent achter het stuur. Je kunt de taxi herkennen aan  de roze kleur. Het idee van de roze taxi is ontstaan in Libanon. De hoofdstad Beiroet staat bekend om het uitgaansleven en veel vrouwen nemen de taxi naar huis. Helaas werden zij vaak lastiggevallen door de chauffeurs en kregen ze allerlei beledigingen naar hun hoofd geslingerd.Op een dag was Nawal Fakhri het zat. Ze vond dat er een speciale taxi voor vrouwen moest komen en besloot om haar eigen taxibedrijf te beginnen. Nawal noemde haar bedrijf Banet Taxi wat Arabisch is voor ‘vrouwentaxi’. Een nog veel voordeliger manier van openbaar vervoer zijn de mini busjes. Je ziet deze witte bussen met name door de grotere doorgaande wegen rijden. Voor zover ik weet zijn er geen bushaltes, maar moet je gewoon je hand opsteken als je ziet dat de bus eraan komt. Ik betaalde 1 dollar (in 2015) ongeacht waar ik vervolgens uitstapte.

 


Weergave:
Geen producten aanwezig